" F l o w e r "

farisha diary

Welcome!


"You are amazing just the way you are."

We can chat here. Leave your footstep pls.





Tips / Cara membuat ice cream ala isha}
31 January 2011 | 11:26 PM | 0Comment

Emmm , yummyy =9 
eyh eyh , lupe pulakk . Assalamualaikum and hye hye readers : )

Haa , hari ny entri isha lain sikit ;D Seperti yg korang bacaa , tajuk kali ny lain kann ? Membuat Ice cream wooo ~ Sedapnyee :9 Hee :D Oke , actually resepi ny drpd keluarga isha sendiri . So , isha nak share laa ngan korang .. Hmm , bak kata pepatah , ape tuu 'sharing is caring' kann ? Haaa , so Isha nak ajar korang buat ice cream ny yg berperisa Durian , *sorry kat ssape yg tak suke durian : ) Hehe . Now , let's start !

Ingredients :
  • 1    tin susu pekat manis 
  • 1/2 tin gula halus
  • 2    tin air minum (sukatan jee)
  • 1/2 pek agar-agar
  • 2    biji kuning telur (kuning sahaja)
  • beberapa isi durian yg telah dibuang bijinya
How to do :
  1.  Campurkan kesemua ingredients tadi dalam satu mangkuk or watever laa *asalkan muat , haha* sehingga cair dan sebati semue . bolee ?
  2.  Then , tiba masanya letak dalam periuk . Tak kire laa periuk tuu macam ny  
ATAUpun macamny
  
3. Dah ade dlm periuk tuu , masaklaa sehingga mendidih sambil kacau and sambil tuu masukkan 2 kuning telur (kuning sahaje yea) . Then kacau lagi .
4. Masukkan durian yang telah dibuang bijinya tadi dan masak bersama sama sehingga sebati .
5. Dah siap masak tuu , belum siapp lagii tauu ! Haha xD . Ada lagii , oke truskan . Selepas tuu , sejukkan dlm peti sjuk selama 1 mlm . Then , paginyee korangg keluarkan and kacau sampai jadi cair balik . Then , masukkan semula . oke ?
6. Akhir sekali , esok paginyee ... DAH SIAP ! enjoyy it yaa guys ! :9

Ituu jee utk hari ni okee . Nyte , byee : )

0 comments